Pàgines

dimarts, 20 de desembre del 2011

El mite de la caverna als mitjans de comunicació.

En lèpoca clàssica, Plató va concebir el mite de la caverna amb la finalitat d'educar i ensenyar a la població, però, podríem trobar-ne alguna situació semblant a la que viuen els presoners al mite en lactualitat? Està clar, que en la societat actual els mitjans de comunicació influeixen en les persones, positiva o negativament.

 Aquest és el nostre món on vivim, el món de les imatges, el món sensible de Plató, que percebem pels sentits, en el que ens centrem en aquella informació que ens proporciona el plànol audiovisual. Açò provoca una mena de entrada a la caverna platònica, en la qual, al igual que els presoners, vivim en un món basat en les experiències que ens proporcionen els sentits i que ens transmeten els mitjans de comunicació.
  
Podem considerar alguns mitjans de comunicació com els actuals "porteadors" de la caverna, amb els que Plató reflexava els sofistes, que ens oculten lautèntica realitat, fent que visquem en un món dombres que ells mateixos han creat, fent que veiem només el que ells volem que vegem.  Aquest paral·lelisme podria establir-se amb els mitjans de comunicació que manipulen la informació de manera partidista, defensant i recolzant certes opionions o ideologies, sobretot si es tracta de programes informatius, als que se'ls presuposa un nivell d'objectivitat i no una manipulació de la informació tan elevada.

   Aleshores, la humanitat hauria de seguir lexemple del presoner alliberat, que surt de la caverna al món exterior, i que coneix la vertadera realitat, emprant la raó i la intel·ligència i no basant-se en els sentits o sensacions. Els humans haurien de seguir a la part racional de lànima i no deixar-se portar pels plaers i apetits materials als que ens arrastra el cos.


Ací us deixem una cançó del canta-autor torrentí Pau Alabajos, criticant aquesta manipulació comunicativa. Esperem que us agrade.

4 comentaris:

  1. Caldria insistir més en la manipulació o la ficció que ens mostren els mass media. Sempre manipulen? De quins mitjans esteu parlant?

    No cal repetir el mite. Cal donar-lo per sabut o fer un hipervincle simplement.

    Aprofundiu a l'anàlisi i refeu.

    ResponElimina
  2. Una pregunta, Ana. Quan dius a quins mitjans de comunicació ens referim, caldria posar exemples de mitjans "manipuladors"?

    ResponElimina
  3. Queda un poc més fluixa la part de les propostes actuals d'acord a la reflexió platònica. Què hauríem de fer? Què seria usar la raó?

    ResponElimina